fredag 1 mars 2013

Vecka 9

Efter att ha arbetat mycket med siffror, talförståelse och antal på matematiken så har turen kommit till tiokamraterna. Kan man dem får man stor förståelse för matematiska beräkningar i framtiden. Tiokamrater kommer vi att öva på mycket och på många olika sätt. Här är några.

Bygga tiokamrater.

Dra streck mellan dem och para ihop med plus i mellan.

På onsdagens Uteskola hade vi ett härligt väder. Efter dagens matte lagtävling "Jaga tiokamrat" tror jag att matsäcken smakade bättre än någonsin :)

Speciellt om man har den i en snygg matlåda.

Eller sitter i solen.

Eller i ett träd.

Eller på en hög sten med utsikt över tjejerna.

Efter matsäcken blev det förstås tid för lek i och då menar jag verkligen i träd!

På onsdagen fick vi även besök från föreningen SSL som visade bilder och berättade om det senaste besöket i Mbuko. De pengar som vi samlade ihop på vernissagen med Afrika-tema i höstas gick för att börja bygga ett skolhus för de yngre eleverna. Början på bygget fick vi se på bilderna! 
Barnen satt och lyssnade väldigt intresserat och hade tusen frågor. Varför är barnen så kortklippta? Varför har de mörk hud? Varför har de skola utomhus? Hur lång tid tar det att åka dit? osv


Barnen sitter ute på bänkar med griffeltavlor och skriver bokstäver som deras lärare visar dem. 
Inga datorer, men Uteskola varje dag :)

Duktiga, intresserade lyssnare.

På torsdagen fick vi en intressant föreläsning om landet Oman. Var landet ligger, hur stort det är, landets flagga, vilka djur man kunde få syn på och mycket annat fick vi se. 
Tack Rebecka, Fredrik och Sara! Det var väldigt spännande och extra kul tyckte barnen då en klasskompis faktiskt hade varit där och upplevt allt detta. 

Små Oman-flaggor skickades runt.

Och alla fick ett snäckskal som flugit ända från varma Oman till kalla Mariefred.

På torsdagen påbörjade vi ett nytt tema: Kroppen.
Mycket av våra kroppar ser vi, men vad finns egentligen inuti? Det fick barnen i uppgift klura på och rita i en kropp. Hjärna, hjärta och lungor var självklara saker. Några kom på att vi har matsäck (magsäck:) och tarmar, sen blev det förstås lite extra fnissigt då två grupper ritade pojkar med snopp...
 Bra diskussioner och en spännande samarbetsövning blev det!

En kropp behövde ritas av på ett stort papper.

Sedan hjälptes de åt att rita i innehållet i kroppen.

Veckan avslutades med en berättelse om ett monster som kommit bort från sin mamma och pappa. Nu har han kommit till vår skolgård men är för blyg för att komma in till oss. Måns Monster skickar brev till oss och vi håller på att bygga ett hus till honom så att han känner sig välkommen in. Vi håller tummarna för att vi får besök!


Alla fick skriva en hälsning med bild på sig själv, namn och något man tycker om.

Som sedan stoppades i den nytillverkade brevlådan.

Trevlig helg!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar